Filosofie en werkwijze

De Duitse arts en chemicus Samuel Hahnemann (1755-1843) ontwikkelde tijdens zijn leven een nieuwe geneesmethode. Hij noemde deze methode homeopathie. Dit woord is ontleend aan het Griekse homoeos, dat gelijksoortig betekent en pathos, dat lijden betekent. Hij beschreef de filosofie en werkwijze van de homeopathie in twee boeken: Organon der Geneeskunst en Chronische Ziekten. Bij de behandeling volgt de homeopaat deze filosofie en werkwijze.

Individualiteit

In de homeopathie wordt bij de behandeling uitgegaan van de patiënt en niet van de ziekte. De patiënt geeft zijn individualiteit weer door middel van een totaalbeeld van symptomen en verschijnselen. De klacht waarmee de patiënt bij de homeopaat komt, vormt een onderdeel van het totaalbeeld.

Homeopathisch geneesmiddel

Een homeopathisch geneesmiddel heeft zijn eigen geneesmiddelbeeld. Een geneesmiddelbeeld bestaat ook uit een totaalbeeld van symptomen en verschijnselen. De homeopathische geneesmiddelen staan beschreven in de homeopathische Materia Medica.

Similimum

Wanneer het totaalbeeld van de patiënt overeenkomt met het totaalbeeld van een homeopathisch geneesmiddel, wordt dit homeopathisch geneesmiddel het similimum genoemd. Alleen het similimum brengt het genezingsproces op gang.

Anamnese

Het vinden van het similimum is afhankelijk van het uit de anamnese (het vraaggesprek) verkregen totaalbeeld van symptomen en verschijnselen. De homeopaat vergelijkt het totaalbeeld met de in de Materia Medica omschreven geneesmiddelbeelden.

Therapie

De therapie, die de homeopaat toepast, is het geven van het bij de patiënt passende homeopathisch geneesmiddel: het similimum.

Reacties op de therapie

De homeopaat beoordeelt de reacties op het homeopathisch geneesmiddel vanuit de filosofie en werkwijze van de homeopathie. Aan de hand van de ontwikkeling van het totaalbeeld van symptomen en verschijnselen is de homeopaat in staat te beoordelen of het genezingsproces op gang is gebracht.